Skip navigation
Choose section
Direct to main navigation
Direct to sub navigation
Search website


SECTIONS:

MAIN NAVIGATION:
YOU ARE HERE:
Home > Schadelijke en hinderlijke insekten > De Amerikaanse kakkerlak
YOU ARE IN:

SUB NAVIGATION:
PRINTVERSION HEADER:
Logo PPD


Plagen Preventie Dienst B.V.
Postbus 22
4254 ZG Sleeuwijk

Bezoekadres
Tol 14
4251 PX Werkendam

www.ppd.nl
info@ppd.nl


PPD Werkendam
Tel. 0183 30 12 70
Fax 0183 31 09 58

PPD Veldhoven
Tel. 040 253 88 17
Fax 040 255 74 33

PPD Doetinchem
Tel. 0314 36 12 60
Fax 0314 36 52 00

Determinatielab

Zoek uw plaagdier middels ons determinatielab en vindt meer info over de bestrijding:


MAIN CONTENT:

De Amerikaanse kakkerlak

(Periplaneta americana L.)

Uiterlijk

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is met een lengte van 28-44mm. (excl. de lange antennes) de grootste kakkerlakkensoort die regelmatig in Nederland aangetroffen wordt. Beide geslachten zijn glanzend roodbruin van kleur en gevleugeld, maar de mannetjes hebben langere vleugels. De nymfen (jongere stadia) lijken veel op de volwassen dieren maar hebben geen vleugels. Het eipakket is bruin-zwart van kleur, ca. 8 mm lang en bevat gemiddeld 16 eitjes.

Hoe kom je aan kakkerlakken?

De in gebouwen voorkomende kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen en kunnen dus in verpakkingen van tropische producten zitten. Ook kunnen kakkerlakken voorkomen in verhuisdozen, inpakdozen van de supermarkt, tweedehands goederen/witgoed en zelfs in gehuurde videobanden. Kakkerlakken kunnen ook simpelweg "meeliften" met kleding of bagage.

Algemeen

Amerikaanse kakkerlakken worden in Nederland slechts zelden in woningen aangetroffen. Omdat deze soort behoefte heeft aan een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid veroorzaken ze de meeste overlast in fabrieken, dierentuinen, aquaria, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen en restaurants. Zoals alle kakkerlakken zijn ze ongewenst omdat ze o.m. voedsel vervuilen en bacteriŽn en schimmelsporen kunnen overbrengen. Ze verspreiden een onaangename geur en zijn door de grote aantallen waarin ze kunnen voorkomen, uitermate hinderlijk.

Leefwijze

Kakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zelfs over het plafond, muren en andere gladde oppervlakken. Amerikaanse kakkerlakken kunnen bij hogere temperaturen ook vliegen. Als kakkerlakken ťťnmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij een warme, donkere schuilplaats. Kakkerlakken zijn namelijk lichtschuw. Op een donkere, warme en vochtige plek kunnen zij gemakkelijk overleven en zich voortplanten.

Kakkerlakken zijn alleseters. Zij kunnen zelfs in een schone, hygiŽnische omgeving overleven. De volwassen kakkerlakken kunnen namelijk 40 dagen zonder voedsel! Als uw woning erg vuil is zal de kakkerlak vrij spel hebben en zich door de overvloed aan voedsel zeer snel voortplanten.

Wering: Hoe geef ik de kakkerlak geen onderdak?

Bestrijding

Na een grondige inspectie en inventarisatie van het betreffende object wordt een bestrijdingsplan opgesteld. In overleg met gebruikers/bewoners van het gebouw worden afspraken gemaakt over tijdstip van actie, voorbereiding e.d. Ter doding van de kakkerlakken wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht zal worden. Deze door de overheid toegelaten middelen mogen alleen door ter zake deskundige bestrijdingstechnici worden gebruikt. Betrokkenen worden vooraf van de te treffen maatregelen op de hoogte gebracht.

PRINTVERSION FOOTER:

© PPD, Plagen Preventie Dienst | Deze pagina op internet: http://www.ppd.nl/ppd/determinatielab/schadelijke-en-hinderlijke-insekten/de-amerikaanse-kakkerlak.html