Skip navigation
Choose section
Direct to main navigation
Direct to sub navigation
Search website


SECTIONS:

MAIN NAVIGATION:
YOU ARE HERE:
Home > Schadelijke en hinderlijke insekten > De kamervlieg
YOU ARE IN:

SUB NAVIGATION:
PRINTVERSION HEADER:
Logo PPD


Plagen Preventie Dienst B.V.
Postbus 22
4254 ZG Sleeuwijk

Bezoekadres
Tol 14
4251 PX Werkendam

www.ppd.nl
info@ppd.nl


PPD Werkendam
Tel. 0183 30 12 70
Fax 0183 31 09 58

PPD Veldhoven
Tel. 040 253 88 17
Fax 040 255 74 33

PPD Doetinchem
Tel. 0314 36 12 60
Fax 0314 36 52 00

Determinatielab

Zoek uw plaagdier middels ons determinatielab en vindt meer info over de bestrijding:


MAIN CONTENT:

De kamervlieg

(Musca domestica Linnaeus)

Algemeen

Kamervlieg

De kamervlieg en de kleine kamervlieg zijn de twee vliegensoorten die in Nederland het meest binnenshuis voorkomen. De kamervlieg (ook wel huisvlieg genoemd) heeft een lengte van 7-8mm, een grijs borststuk (thorax) met 4 zwarte strepen en een achterlijf dat aan de basis geel is (bij het wijfje minder). De kleine kamervlieg is slanker, heeft een lengte van 5-7mm, een bruine thorax en een achterlijf met drie gele ringen en driehoekige rugvlakken. Beide vliegensoorten zijn alleseters en komen voor op o.a. mest, afval, dode dieren en voedingsmiddelen.

Leefwijze

Alle vliegensoorten ondergaan een volkomen gedaanteverwisseling (metamorfose). Dit wil zeggen dat deze insekten 4 levensstadia doorlopen tijdens hun ontwikkeling tot volwassen vlieg nl: ei, larve, pop en imago (volwassen insekt). Het wijfje van de kamervlieg legt 600-2000 1mm. lange eitjes in series van 100-150. Het wijfje van de kleine kamervlieg legt 200-600 eitjes in groepjes van 30-70 per keer. De eitjes worden gelegd op allerlei rottend materiaal zoals uitwerpselen of afval. Na 1-3 dagen komt de larve uit het eitje en begint zich te voeden met het rottend materiaal, waarna zij zich na ca. 1 week begint te verpoppen. Het popstadium duurt 3-8 dagen bij de kamervlieg en 10-30 dagen bij de kleine kamervlieg. De mannetjes sterven kort na de paring, de wijfjes leven 2-3 maanden.

Schade

Naast het feit dat vliegen zeer hinderlijk kunnen zijn, staan ze ook te boek als beruchte ziekteverspreiders. Aan poten, monddelen en haren, alsmede via de uitwerpselen, nemen ze allerlei ziekteverwekkende bacteriŽn en virussen mee, die een gevaar opleveren voor mens en huisdier.

Wering

Veel vliegenoverlast is te minimaliseren door de juiste weringsmaatregelen te treffen bijv:

Bestrijding

Bestrijding van vliegen is alleen zinvol nadat de nodige weringsmaatregelen getroffen zijn. Er bestaan veel verschillende methodes om vliegen te bestrijden o.a; vliegenstrips, elektrische vliegendoders, vliegenvallen voor binnen of buiten, behandeling van rustplaatsen van vliegen met insekticide en behandeling van mest ter bestrijding van maden. De PPD bestrijdingstechnicus zal u graag informeren welke methodes voor uw situatie het meest geschikt zijn.

PRINTVERSION FOOTER:

© PPD, Plagen Preventie Dienst | Deze pagina op internet: http://www.ppd.nl/ppd/determinatielab/schadelijke-en-hinderlijke-insekten/de-kamervlieg.html